Domowe gofry marchewkowe

Marchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie.




Składniki (6 szt):


  • 500 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 500 ml mleka 1,5 % (2 szklanki)
  • 3 jaja
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:


  1. Marchew umyć , obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Mąkę, mleko, olej, marchew, proszek do pieczenia, sól oraz miód połączyć razem, dodać żółtka wymieszać. 
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. 
  4. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy.
  5. Udekorować ulubionymi dodatkami 

Smacznego !

1 komentarz

  1. uwielbiam gofry :) jadłam jabłkowe ale marchewkowe to dla mnie totalna nowość :)

    OdpowiedzUsuń